Når dere har gjennomført en prøve i Campus vil du se at prøverapporten inneholder kolonnen “Persentil”.

Persentilen sier hvor god besvarelsen er i forhold til alle andre besvarelser som er avgitt fra elever over hele landet i dette faget. For eksempel vil persentilen 79 % bety at eleven sin besvarelse er minst like god som 79 % av alle andre besvarelser.

Figuren under viser sammenhengen mellom persentiler og karakterer for eksamen i matematikk på ungdomstrinnet i perioden 2014-2019. Denne skalaen, sett i kombinasjon med elevens utregning, er et godt utgangspunkt for å sette karakter på besvarelsene.

Campus bruker IRT-analyse (som også brukes for nasjonale prøver) til å sammenlikne besvarelsene. Med denne metoden kan resultatene sammenliknes selv om prøvene er ulike. Dermed kan du gi en prøve med kun lette oppgaver til en gruppe med lavt presterende elever uten at persentilene blir misvisende.

Persentilen i prøverapporten er dermed et svært nyttig verktøy til vurderingen, men må selvfølgelig brukes med fornuft. Det er du som kjenner elevene dine best, og du bør også ta en kikk på hva elevene har skrevet på kladdearket.

Dersom en elev får alt rett (eller alt feil) på en prøve, gis for eksempel persentilen > 98 %. I slike tilfeller kan ikke Campus beregne den nøyaktige persentilen (98 %, 99 % eller 100 %), fordi prøven ikke hadde vanskelige nok oppgaver til å plassere besvarelsen helt nøyaktig.